1. Dezynfekcja – czym jest
  2. Dezynfekcja ogniskowa i zapobiegawcza
  3. Metody dezynfekcji
  4. Dezynfekcja rąk, ran, skaleczeń 
  5. Dezynfekcja powierzchni i pomieszczeń
  6. Czynniki chemiczne w dezynfekcji
  7. Skuteczność dezynfekcji
Dezynfekcja, Warszawa, Gdańsk, Sopot

Dezynfekcja – metody

Dezynfekcja (po polsku dosłownie oznacza odkażanie) – postępowanie mające na celu niszczenie drobnoustrojów i ich przetrwalników. Dezynfekcja niszczy formy wegetatywne mikroorganizmów, ale nie zawsze usuwa formy przetrwalnikowe. Zdezynfekowany materiał nie musi być jałowy. Dezynfekcja, w przeciwieństwie do antyseptyki dotyczy przedmiotów i powierzchni użytkowych

Dezynfekcja zapobiegawcza

Dezynfekcja stosowana jest w miejscach szczególnie narażonych na różnego rodzaju zakażenia przez drobnoustroje i inne mikroorganizmy. Pozwala ona całkowicie niwelować zagrożenia związane z tym właśnie problemem. Przykładowymi miejscami gdzie odbywają się tego typu działania są: kuchnia w gospodarstwie domowym, stołówka, łaźnia lub często używane przedmioty takie jak: naczynia.

Dezynfekcja ogniskowa

Wykonywana jest jako bieżąca i końcowa. Dezynfekcja bieżąca podejmowana jest w samym środku ogniska zakażenia (np. przy łóżku chorego) lub w otoczeniu nosiciela. Dezynfekcję końcową przeprowadza się w pomieszczeniach, w których przebywał chory.

Metody dezynfekcji, odkażania

Do dezynfekcji stosuje się różne metody oraz preparaty w zależności od tego co poddawane jest dezynfekcji. Zazwyczaj stosuje się metody fizyczne, chemiczne i termiczno-chemiczne. Należy pamiętać, że środki wykorzystywane do dezynfekcji powierzchni różnią się od ty stosowanych do dezynfekcji rąk i ran.

Dezynfekcja rąk, ran i skaleczeń

Dezynfekcja rąk, ran i skaleczeń jest bardzo ważna aby zapobiegać zakażeniom mikroorganizmami chorobotwórczymi. Do takiej dezynfekcji najczęściej stosuje się środki takie jak alkohole, wodę utlenioną, jodynę lub nadmanganian potasu. Jeśli nie mamy pod ręką tego typu środków do dezynfekcji wystarczy także zwykłe umycie rąk za pomocą mydła. Dezynfekja ran jest bardzo ważna w zapobieganiu groźnym chorobom rozprzestrzeniającym się za pomocą kontaktu.

Dezynfekcja powierzchni i pomieszczeń

Dezynfekcja powierzchni także odgrywa bardzo ważną rolę w zabezpieczeniu obiektów i zwierząt przed groźnymi chorobami i wirusami jak ptasia grypa czy afrykański pomór świń. Dezynfekcję powierzchni często stosuje się w obiektach takich jak kurniki, fermy drobiu, chlewnie, wylęgarnie ale także w domach (Dezynfekcja po zgonie, Dezynfekcja po fekaliach). W przypadku wykonywania dezynfekcji na powierzchniach środki częst różnią się od tych stosowanych do dezynfekcji ran. Są to środki silnie działające takie jak czwartorzędowe sole amoniowe, alkohole, aldehydy i wiele innych.

dezynfekcja

Czynniki fizyczne używane do dezynfekcji:

  • Para wodna – do dezynfekcji wcześniej oczyszczonego sprzętu, odzieży, unieszkodliwiania odpadów, używa się pary wodnej w temperaturze 100–105 °C pod zmniejszonym ciśnieniem (0,5–0,45 atm). Pary wodnej pod normalnym ciśnieniem używa się do odkażania m.in. wyposażenia sanitarnego.
  • Promieniowanie – do odkażania używa się promieni UV o długości fali 256 nm, które niszczą drobnoustroje w powietrzu i na niezasłoniętych powierzchniach.

Do dezynfekcji chemicznej używa się

  • czwartorzędowe sole amoniowe
  • alkohole, np. alkohol etylowy, alkohol izopropylowy
  • aldehydy, np. formaldehyd, aldehyd glutarowy
  • związki fenolowe, np. krezol, rezorcynol
  • biguanidy, np. chlorheksydyna
  • związki metali ciężkich, np. srebra, miedzi, rtęci
  • związki halogenowe, np. jodyna, chloramina, jodofory
  • fiolet krystaliczny (barwnik), mleczan etakrydyny (Rivanol)
  • utleniacze – nadtlenki, np. H2O2 lub nadmanganiany, np. nadmanganian potasu
  • tenzydy, np. mydła
  • kwasy i zasady.

Skuteczne dezynfekcja powierzchni – Usługi INSEKTPOL

Jesteśmy profesjonalną firmą wykonującą skuteczne zabiegi dezynfekcji dobierając odpowiednie środki i metody dla klienta. Jesteśmy w stanie dostosować się do potrzeb klienta. Zapraszamy do współpracy. Tel.: +48 505 177 654.

Wyniki dezynfekcji zależą od trzech czynników:

  1. Pierwszym i podstawowym czynnikiem jest gatunek drobnoustrojów , ich liczebność i aktywność fizjologiczna,
  2. Kolejnym ważnym aspektem są właściwości chemiczne i fizyczne używanej metody dezynfekcji, stężenie, jak również czas działania,
  3. Dodatkowym aspektem jest środowisko w jakim jest wykonywana dezynfekcja – temperatura, wilgotność, pH, obecność materii organicznej i poziom kationów.

Podsumowując aby dezynfekcja była skuteczna, środek odkażający powinien mieć odpowiednie stężenie, najkorzystniejsze dla danych warunków, mieć bezpośredni kontakt z masą lub powierzchnią odkażanych przedmiotów. Działać przez określony czas i w odpowiedniej temperaturze.

Usługi z zakresu dezynfekcji:

  • dezynfekcja dokumentów
  • dezynfekcja mieszkania
  • dezynfekcja pomieszczeń po zgonie
  • dezynfekcja samochodów ciężarowych
  • dezynfekcja kurnika
  • dezynfekcja wentylacji i klimatyzacji

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.