Afrykański Pomór Świń jest wysoce zakaźną chorobą wirusową, która niezwykle łatwo przenosi się pomiędzy gospodarstwami w konsekwencji może doprowadzić do szybkich i wysokich padnięć zwierząt. Straty materialne mogą być ogromne, dlatego wszyscy hodowcy powinni zadbać o zapewnienie odpowiednich warunków sanitarnych uniemożliwiających rozprzestrzenianie się choroby. Najważniejszym jest rozłożenie mat dezynfekcyjnych nasączonych odpowiednim preparatem dezynfekującym(VIREX 1%) zmniejszającym ryzyko przenoszenia się choroby.

Maty dezynfekcyjne powinny być rozkładane w wejściu do hal produkcyjnych, zaś osoby wykonujące prace przy zwierzętach powinny zadbać o higienę rąk oraz odpowiedni strój, również samochody wjeżdzające na teren gospodarstwa np. z karmą dla świn powinny przejeżdzać przez takie maty. Wszystkie te obostrzenia wynikają z przepisów.

Niestety zaraza rozwija się podstępnie, ponieważ w większości przypadków objawy choroby zauważane są tuż przed śmiercią. Zarażone zwierzęta mają apetyt i zachowują się normalnie, dopiero na 48 h przed śmiercią pojawia się sinica podbrzusza i uszu oraz biegunka z domieszką krwi. Niejednokrotnie stwierdza się również objawy nerwowe i liczne ronienia.

Wszystkich polskich hodowców obowiązuje zakaz eksportu wieprzowiny do krajów spoza Unii Europejskiej. Eksport na tereny UE odbywa się normalnie, unijne embargo obemuje jedynie wywóz świń, komórek jajowych, nasienia, zarodków oraz mięsa wieprzowego z „terenów skażonych”.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *