Omacnica spichrzanka – budowa i wygląd
Motyl nocny zwany molem spożywczym. Charakterystyczna ciemna strzępina otacza żółtawe w nasadowej części skrzydła. Mniej więcej w połowie skrzydeł można zaobserwować szaroniebieski poprzeczny pasek od którego skrzydła omacnicy zmieniają ubarwienie na ciemno czerwony albo brunatnoczerwony. Rozpiętość skrzydeł może sięgać od 14 mm do 18 mm.
Larwa omacnicy spichrzanki
Aby rozpoznać larwę tego gatunku trzeba zwrócić uwagę na VIII segment gąsienicy. Barwa larwy zmienia się w zależności od pokarmu na jakim żeruje.
Rozwój owada
Samice składają około 200 jaj bezpośrednio na pokarm gdzie larwa po wykluciu może spokojnie żerować. Jajo barwy białej o długości 6 mm i szerokości 4 mm. Okres larwalny może trwać nawet do 288 dni w zależności od warunków zewnętrznych, jeśli są one niekorzystne gąsienice mogą zapadać w diapauzę. Dorosły osobnik w temperaturze pokojowej żyje około 14 dni przez ten czas nie pobiera pokarmu i wykazuje aktywność tylko nocą.
Występowanie omacnicy spichrzanki
Szkodnika można spotkać na całym świecie, głównie występuje w ziarnie zbóż i jego przetworach, jak również w ziołach, paszach i orzechach. W Polsce pospolicie spotykany w zakładach produkujących artykuły spożywcze. Szkodnik również dobrze się czuje w mieszkaniach co stanowi zagrożenie dla indywidualnych klientów. W USA owad stał się najgroźniejszym szkodnikiem magazynowym.
Zwalczanie omacnicy spichrzanki
Ważnym czynnikiem w walce z tym szkodnikiem jest profilaktyka. Najskuteczniejszym sposobem pozbycia się już powstałej plagi omacnicy spichrzanki jest dezynsekcja środkami chemicznymi. Dobre rezultaty można zyskać również po użyciu promieni podczerwonych i ultrafioletu. Natomiast zanieczyszczony produkt należy przesiać.