Czym jest wołek kukurydzowy?

Wołek kukurydzowy (Sitophilus zeamais Motsch.) to owad z rodziny ryjkowcowatych. Wołek kukurydzowy jest bliskim krewnym lepiej znanego w Polsce wołka zbożowego.

Jak wygląda wołek kukurydzowy? 

Osobniki dorosłe wołka kukurydzowego mają od 3,5 do 5 milimetrów długości. Są one barwy ciemno brązowej lub czerwonawo-brązowej. Głowa wołka kukurydzowego jest wyciągnięta tworząc długi i bardzo wyraźny ryjek. Na końcu ryjka znajduje się aparat gębowy. Czułki wołka kukurydzowego są buławkowate i zagięte. Na przedpleczu wołka kukurydzowego znajdują się okrągłe zagłębienia. Pokrywy czarne z czteroma dużymi plamami. Granica pomiędzy plamami a czarną resztą pokryw jest płynna. Czerwień plam stopniowo przechodzi w czerń reszty pokryw. Druga para skrzydeł dobrze rozwinięta.

Rozwój wołka kukurydzowego

Samice wołka kukurydzowego składają białe, lśniące i owalne jaja do wnętrz ziaren. W pojedynczym ziarnie składane jest pojedyncze jajo wołka kukurydzowego. Cały rozwój larwy i jej przepoczwarzenie odbywa się wewnątrz ziarna w którym złożone zostało jajo.

Larwy wołka kukurydzowego są białe z wyjątkiem ciemniejszej głowy, beznogie i łukowato zgięte. Poczwarki białe z dobrze widocznymi zalążkami skrzydeł.

Optymalna temperatura rozwoju wołka kukurydzowego to od 27 do 31 stopni Celsjusza, a wilgotność powietrza 70 %, ale może on przebiegać w temperaturach wynoszących od 17 do 34 stopni Celsjusza i przy wilgotności powietrza wynoszącej od 45 do 100 %.

Występowanie wołka kukurydzowego

Wołek kukurydzowy występuje głównie na terenach tropikalnych i subtropikalnych takich jak południowe stanu USA, Meksyk, Argentyna, Azja środkowa, Indie i Chiny. W krajach w których występuje wołek kukurydzowy jest groźnym szkodnikiem ziarna. W Polsce wołek kukurydzowy występuje dość rzadko ponieważ zimą ginie wewnątrz nieogrzewanych pomieszczeń.


Skuteczne zwalczanie szkodników magazynowych – Kontakt


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *