Spichlerz orzechowiec, zwalczanie spichlerza orzechowego

Opracowanie Prof. dr hab. Jan Nawrot-entomolog, kierownik Zakładu Entomologii Instytutu Ochrony Roślin-Państwowego Instytutu Badawczego w Poznaniu.
Mgr inż. Tomasz Klejdysz-leśnik, entomolog 

Spichlerz orzechowiec (Oryzaephilus mercator Fauv.)

Długość: 2.2-3.1

Wygląd: ubarwienie rdzawobrunate, ciało delikatnie oszczecone. Przedplecze z dwoma podłużnymi wgłębieniami oraz sześcioma, wyraźnymi ząbkami usytuowanymi na jego bokach. Czułki z 3-członową buławką. Samce na udach tylnej ary nóg posiadają wyraźny kolec.

Zasięg: gatunek kosmopolityczny, w Polsce spotykany znacznie rzadziej niż spichlerz surynamski

Występowanie: w warunkach Polski wyłącznie w pomieszczeniach zamkniętych: magazyny, zakłady produkcyjne przetwarzające surowce pochodzenia roślinnego, mieszkania.

Zasiedlane materiały: podobnie jak spichlerz surynamski, z tą różnicą, że do rozwoju bardziej preferuje produkty zawierające dużo tłuszczu (różne orzechy, nasiona palmy kokosowej, nasiona słonecznika i in.)

Bionomia: samice składają do 200 jaj. W temperaturze optymalnej (30°C) larwy kończą rozwój po 15 dniach, a czas rozwoju jednego pokoleniawynosi 30 dni. Temperaturą krytyczną , poniżej której szkdnik nie rozwija się jest 20°C. Spichlerz orzechowiec ni może przeżyć zimy w Polsce w pomieszczeniach nieogrzewanych.

Znaczenie gospodarcze: podobnie jak w przypadku spichlerza surynamskiego.Koszt zwalczania tego szkodnika w samej Kanadzie w roku 1980 oszacowany został na 6 milionów dolarów!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *