neutralizacja zapachu kwasu maslowego

W niniejszym artykule zajmiemy się kwasem masłowym. Dowiemy się z niego czym jest kwas masłowy, jaki jest wzór kwasy masłowego, z czego składa się kwas masłowy, jak wygląda kwas masłowy, w czym rozpuszcza się kwas masłowy, jak pachnie kwas masłowy, jak smakuje kwas masłowy, jak otrzymać kwas masłowy, w czym jest kwas masłowy, czym są maślany i jakie są skutki wdychania kwasu masłowego, do czego używamy kwasu masłowego, gdzie można znaleźć kwas masłowy, jakie są skutki wdychania kwasu masłowego, jakie są skutki spożycia kwasu masłowego, jakie są skutki kontaktu kwasu masłowego ze skórą, kto odkrył kwas masłowy i kiedy odkryto kwas masłowy. W dalszej części artykułu przypomnimy najgłośniejsze przypadki ataków przy pomocy kwasu masłowego na lokale usługowe (zakłady fryzjerskie, salony gier, sklepy, apteki), mieszkania, puby i restauracje jakie miały miejsce w ostatnich latach na terenie Polski. Wspomnimy też o najbardziej medialnych przypadkach ataków przy pomocy kwasu masłowego poza granicami naszego kraju. Na koniec opowiemy jak pozbyć się kwasu masłowego, jak pozbyć się zapachu po kwasie masłowym i jakie środki pomagają pozbyć się kwasu masłowego. Najwięcej uwagi poświęcimy najskuteczniejszemu sposobami na zapach kwasu masłowego czyli ozonowaniu. Należy pamiętać jednak, że samo ozonowanie nie pozbędzie się problemu zapachu kwasu masłowego. Dowiemy się czym jest ozonowanie, czym jest ozon, jak powstaje ozon, kto przeprowadza ozonowanie i dlaczego ozonowanie jest skuteczne w usuwaniu nieprzyjemnych zapachów. Przedstawimy też krótko inne niż ozonowanie sposoby na zapach kwasu masłowego oraz zaprezentujemy zalecenia co do odzieży ochronnej używanej w czasie kontaktu z kwasem masłowym.

CZYM JEST KWAS MASŁOWY ?

Kwas masłowy znany też jako kwas butanowy to organiczny związek chemiczny z grupy kwasów karboksylowych. Kwasy karboksylowe to związki chemiczne zawierające grupę karboksylową. Grupa karboksylowa to organiczna grupa funkcyjna o wzorze –COOH. Wzór sumaryczny kwasu masłowego to C4H8O2. Składa się on z czterech cząsteczek węgla, ośmiu cząsteczek wodoru i dwóch cząsteczek tlenu. Kwas maślany to bezbarwna, oleista, łatwo rozpuszczalna w wodzie, acetonie, etanolu i eterze dietylowym ciecz. Kwas masłowy ma zapach zjejczałego tłuszczu. Zapach ten jest wyjątkowo intensywny i trudny do zniesienia.

JAK OTRZYMYWANY JEST KWAS MASŁOWY ?

Najpowszechniejszą metodą otrzymywania kwasu masłowego jest masłowa fermentacja skrobi. W trakcie tego procesu do roztworu wodnego skrobi dodawane są bakterie Bacillus subtilis). Bacillus subtilis znana też jako laseczka sienna to gram-dodatnia bakteria powszechnie występująca w glebie. Powszechnie wykorzystywana jest ona w fermentacji serów.

Kwas masłowy może być też produkowany w laboratorium. Laboratoryjna produkcja kwasu masłowego przebiega w ten sposób, że przez mieszaninę etanolu sodu i octanu sodu przepuszczany jest tlenek węgla. Proces ten przebiega w temperaturze 205 °C.

Kwas masłowy jest też ubocznym produktem wielu procesów przemysłowych. Wyodrębniany jest poprzez strącanie wodorotlenkiem wapnia.

Kwas mlekowy powstaje również w żołądku, w którym długo zalegały produkty mlekopochodne.

MAŚLANY

Sole i estry kwasu maślanego nazywamy maślanami. Estry kwasu maślanego stosowane są jako substancje zapachowe. Jest tak między innymi w przypadku maślanu butylu i maślan etylu, które mają zapach ananasa.

GDZIE WYSTĘPUJE KWAS MASŁOWY ?

Kwas masłowy występuje między innymi w:

  • Mleku w tym zwłaszcza w mleku owiec, kóz i bawołów
  • Parmezanie
  • Niektórych mlecznych czekoladach
  • Chlebie świętojańskim
  • Karczochach
  • Mniszku lekarskim
  • Herbacie z kombuchy
  • Maśle ghee

ZASTOSOWANIA KWASU MASŁOWEGO

Kwas masłowy używany jest do produkcji barwników, leków i środków zapachowych. Ze względu na działanie antybakteryjne stosowany jest jako dodatek do pasz dla zwierząt. Na bazie kwasy masłowego tworzone są przynęty wędkarskie.

KWAS MASŁOWY W MEDYCYNIE

Kwas masłowy wykorzystywany jest przez mitochondria do wytwarzania trifosforanu adenozyny (ATP) podczas metabolizmu kwasów tłuszczowych. ATP stanowi nośnik energii chemicznej używanej w metabolizmie komórki. Istnieją badania z których wynika, ze kwas masłowy produkowany przez bakterie znajdujące się w okrężnicy może hamować rozwój komórek nowotworowych. Z drugiej strony istnieją również badania sugerujące, że kwas masłowy może przyczyniać się do rozwoju komórek rakowych. Krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe do których zaliczamy również kwas masłowy mają działanie antyoksydacyjne i biorą udział w odżywianiu enterocytów. Enterocyty to komórki jelita cienkiego, które budują nabłonek jego błony śluzowej. Wstępne badania, sugerują, że kwas masłowy może być pomocny w leczeniu wrzodziejącego zapalenia jelita grubego. Ma on działanie pomocnicze w podtrzymywaniu remisji tej choroby. Istnieją również badania, które sugerują, że kwas masłowy może:

  • Wpływać korzystnie na trawienie
  • Leczyć zapalenie jelit, pozytywnie wpływać na ich mikroflorę i wspomagać odbudowę ich błon śluzowych
  • Działać przeciwzapalnie
  • Łagodzić bóle brzucha
  • wspomagać przemianę materii
  • łagodzić objawy zespołu jelita wrażliwego
  • zwiększać przyswajalność składników mineralnych

Intensywne badania nad wpływem kwasu masłowego na zdrowie wciąż trwają. Duże nadzieje wiąże się zwłaszcza z wpływem kwasu masłowego na leczenie cukrzycy i otyłości. Nie należy zapominać, że większość spośród tych działań zdrowotnych nie zostało jeszcze wystarczająco potwierdzonych. W chwili obecnej kwas masłowy nie jest stosowany jako lek, a jedynie jako suplement diety.

ODKRYCIE KWASU MASŁOWEGO

Kwas masłowy odkryty został przez francuskiego chemika Michela Eugène Chevreul. W 1814 roku po raz pierwszy zaobserwował on kwas masłowy w postaci zanieczyszczonej. Równolegle badania nad kwasem masłowym prowadził inny francuski chemik Henri Braconnot. Michel Eugène Chevreul nie publikował wyników swoich wczesnych badań. Dopiero w 1817 roku opublikował niektóre spośród swoich ustaleń dotyczących kwasu masłowego i nazwał tę substancję, a w 1823 roku przedstawił szczegółowe informacje na temat kwasu masłowego. Henri Braconnot nie zwlekał tak bardzo z publikacją wyników swoich badań, co doprowadziło do sporów o pierwszeństwo w odkryciu kwasu masłowego.

JAKIE SĄ OBJAWY WDYCHANIA KWASU MASŁOWEGO ?

W dużej ilości kwas masłowy to niebezpieczna substancja powodująca:

  • wymioty
  • bóle głowy, gardła, brzucha
  • kaszel
  • uczucie pieczenia
  • trudności z oddychaniem
  • torsje
  • obfite łzawienie
  • swędzenie całego ciała
  • wstrząs
  • zapaść
  • oparzenia skóry
  • powstawanie pęcherzy
  • utratę wzroku

Niebezpieczne jest za równo wdychanie kwasu masłowego jak i jego spożywanie i kontakt ze skórą.

ATAKI PRZY POMOCY KWASU MASŁOWEGO

Kwas masłowy często bywa elementem nieuczciwej konkurencji pomiędzy sklepami i zakładami usługowymi. W ostatnich latach kwas mlekowy wielokrotnie rozlewano w aptekach, pubach, klubach, restauracjach, sklepach monopolowych i zakładach fryzjerskich. Szczególnie dużo tego typu przypadków miało miejsce na terenie województwa Łódzkiego. Sporadycznei atakowano też przy jego pomocy prywatne mieszkania i samochody

  • W marcu i kwietniu 2004 roku w Białymstoku zaatakowano kwasem masłowym dwa sklepy należące do tego samego właściciela.
  • We wrześniu 2008 roku rozlano kwas masłowy w trzech kawiarniach sieci Las Vegas 24h w Krakowie. W trakcie jednego z ataków poparzona została pracownica kawiarni.
  • W grudniu 2008 roku butelkę kwasu masłowego podrzucono w Galerii handlowej w Skawinie w województwie Małopolskim.
  • W październiku 2010 roku wrzucono kwas masłowy do salonu gier na dworcu głównym w Poznaniu.
  • W grudniu 2010 roku oblano kwasem masłowym drzwi mieszkania Anny Szustkowskiej w bloku przy ulicy Kościuszki w Iławie.
  • We wrześniu 2011 roku dwukrotnie zaatakowany kwasem masłowym został sklep monopolowy „Alkohol za grosze” przy ulicy Andrzeja Strugi w Łodzi.
  • W listopadzie 2011 roku zaatakowano kwasem masłowym aptekę przy ulicy Limanowskiego 42 w Łodzi.
  • W marcu 2012 roku zaatakowano kwasem masłowym sklep monopolowy przy ulicy Legionów 20 w Łodzi.
  • 21 lipca 2013 roku rozbito słoik z kwasem masłowym w restauracji na rynku w Krakowie.
  • Pod koniec 2013 roku kilkakrotnie rozlano kwas masłowy w okolicach Łódzkich klubów Cabaret, Bedroom i Pewex.
  • W 2014 roku wrzucono kwas masłowy do trzech Łódzkich zakładów fryzjerskich.
  • W czerwcu 2014 roku oblano kwasem masłowym drzwi restauracji Młyn Łukasza w Szklarskiej Porębie.
  • W listopadzie 2014 roku w trakcie zabawy Andrzejkowej rozlano kwas masłowy w klubie przy ulicy zachodniej w Łodzi.
  • W maju 2015 roku rozlano kwas masłowy na srebrne audi A8 stojące przy ulicy Wróblewskiego 16 w Łodzi. Auto należało do Łódzkiego przedsiębiorcy.
  • W 2015 roku wielokrotnie wrzucano kwas masłowy do lombardu przy ulicy Piłsudskiego w Wałbrzychu.
  • W grudniu 2015 roku wrzucono pojemniki z kwasem masłowym do trzech salonów gier w Giżycku. Poparzony został jeden z klientów.
  • W lutym 2016 roku rozlano kwas masłowy w klubie Alfa w Tarnowie.
  • W maju 2016 roku oblano kwasem masłowym drzwi salonu gier przy ul. Łukasińskiego w Świdnicy. Wcześniej kilkakrotnie rozlewano kwas masłowy w innych miejscach na terenie Świdnicy w tym między innymi na ścianie budynku przy ulicy Komunardów.
  • W lipcu 2015 roku rozlano kwas masłowy na piętrze Górczyńskiego Centrum Handlowego.
  • W lutym 2016 roku wrzucono kwas masłowy do zakładu fryzjerskiego przy ulicy 20 stycznia w Pabianicach.
  • 10 Października 2016 roku rozlano kwas masłowy w barze przy ulicy Warszawskiej w Mińsku Mazowieckim.
  • W grudniu 2016 roku rozlano kwas masłowy w sklepie odzieżowym przy ulicy Mostowej w Toruniu.
  • W sylwestra kończącego 2016 rok rozlano kwas masłowy w restauracji „Bollywood Street Food”.
  • W lutym 2017 roku rozlano kwas masłowy w kamienicy w Ludwikowicach Kłodzkich.
  • 6 marca 2017 roku oblano kwasem masłowym drzwi wejściowe bloku przy ulicy Konarskiego w Kozienicach.

To tylko niektóre spośród wielu przypadków ataków przy pomocy kwasu masłowego, które miały miejsce na terenie Polski w ostatnich latach. Ataki tego typu zdarzają się coraz częściej i za każdym razem powodują duże straty wynikające z wyjątkowo nieprzyjemnego i trudnego do usunięcia zapachu wydzielanego przez kwas masłowy. Ponieważ nie wszystkie ataki tego typu są zgłaszane, a policja nie prowadzi oddzielnej ewidencji dla ataków przy pomocy kwasu masłowego dokładna skala tego zjawiska jest trudna do oszacowania. Ataki przy pomocy kwasu masłowego zdarzają się również poza granicami Polski. Organizacja Sea Shepherd Conservation Society używała go aby zakłócić połów wielorybów w Japonii. W Stanach Zjednoczonych Ameryki Północnej kwas masłowy używany był przez osoby przeciwne aborcji do atakowania klinik aborcyjnych.

JAK POZBYĆ SIĘ ZAPACHU (smrodu) KWASU MASŁOWEGO ?

Osoby, których lokal został zaatakowany kwasem masłowym zazwyczaj nie wiedzą jaką substancją zostali zaatakowani. Nie wiedzą jak rozpoznać kwas masłowy, jak pachnie kwas masłowy ani czym jest kwas masłowy. Zwykle dopiero od wezwanych służb takich jak policja straż pożarna lub pogotowie ratunkowe dowiadują się, że do ataku użyto kwasu masłowego. Najpilniejsze działania mające na celu usunięcie kwasu masłowego zazwyczaj podejmowane są przez straż pożarną. Niestety zazwyczaj działania straży pożarnej nie usuwają zapachu kwasu masłowego całkowicie. Najlepszym sposobem pozbycia się zapachu kwasu masłowego jest jest zastosowanie łączonych metod dezynfekcji oraz ozonowania. Ozonowanie to dezynfekcja przy pomocy mającego silne właściwości utleniające ozonu. Ozon to gazowa odmiana tlenu składająca się z trójatomowych cząsteczek mająca silne właściwości aseptyczne. Ozon ma niebieski kolor. W sposób naturalny powstaje pod wpływem nadfioletu ze zwykłego tlenu lub podczas uderzeń piorunów. Ozon używany w trakcie ozonowania produkowany jest przy pomocy generatorów ozonu. Ozonowanie skutecznie usuwa wszelkie nieprzyjemne zapachy w tym między innymi zapach kwasu masłowego. W przeciwieństwie do innych metod naprawdę je usuwa, a nie jedynie maskuje. Ozonowanie jest całkowicie bezpieczne i może być stosowane w miejscach, w których często pojawiają się ludzie. Przeprowadzenie ozonowania najlepiej zlecić specjalistycznej firmie z branży DDD. Aby zminimalizować okres wyłączenia pomieszczeń z użytkowania bardzo ważnym jest maksymalne skrócenie czasu od rozlania kwasu do uruchomienia odpowiednio dobranych generatorów ozonu.

Należy pamiętać że samo ozonowanie nie usunie problemu kwasu masłowego. Należy do tego użyć dodatkowo odpowiednich środków. 

Inne metody pozbywania się zapachu kwasu masłowego nie są tak skuteczne, ale można je zastosować jako tymczasowe do czasu przyjazdu ekipy, która przeprowadzi ozonowanie. W metodach tych nieprzyjemny zapach kwasu masłowego usuwany jest przy pomocy octu, etanolu, wodorowęglanu wapnia i wietrzenia.

ODZIEŻ OCHRONNA ZALECANA PRZY KONTAKCIE Z KWASEM MASŁOWYM

Gaz masłowy jest wyjątkowo niebezpieczny dlatego osoby, które go usuwają powinny być wyposażone w specjalistyczne ubrania ochronne. W skład chroniącego przed kwasem masłowym zestawy wchodzą:

  • Rękawice gumowe lub z PCV
  • Okulary ochronne
  • Kombinezon chroniący przed chemikaliami
  • Odpowiednie buty

 

 

TAGI: Neutralizacja zapachu kwasu masłowego Warszawa, jak usunąć smród po kwasie masłowym Gdańsk, śmierdzący kwas Gdynia, firma likwidująca odór po kwasie masłowym Płock, hukinol a kwas Kraków, metody likwidowania zapachu kwasu masłowego Olsztyn, jak usunąć kwas masłowy Bydgoszcz, firma neutralizująca zapachy Włocławek, Skuteczne metody likwidacji nieprzyjemnych zapachów,