Definicje pokrewne
- Dekontaminacja – zabieg, po którym powierzchnia lub przedmiot pozostaną czyste. Zahamowany zostanie rozwój mikroorganizmów, bo usunięty będzie ich pokarm.
- Dezynfekcja – zabieg chemiczny lub fizyczny, po którym zmniejszona będzie liczba mikroorganizmów.
- Sterylizacja – zabieg usuwający lub niszczący wszystkie mikroorganizmy.
- Sanityzacja – proces dążący do eliminacji możliwie dużej liczby mikroorganizmów na przedmiotach codziennego użytku, powierzchniach płaskich itp. w gospodarstwie domowym i miejscach publicznych
Historia poznania ozonu:
- W 1845 J.Ch.G. Marignac i A. de La Rive uzyskali ozon drogą wyładowań elektrycznych w czystym tlenie; ozon inną formą tlenu.
- Pierwszy generator ozonu – W. von Siemens (1857).
- J.L. Soret (1865) – O3
- W. Ohlmüller jako pierwszy zauważył bakteriobójcze właściwości ozonu w 1890 r. Działanie bakteriobójcze wykazuje już w stężeniu ok. 13 μg/dm3.
- Wydajne generatory: Siemens & Halske
Ozonowanie wody
- Oczyszczania wody pitnej z drobnoustrojów (dezynfekcji wody).
- Woda mieszana jest z ozonem 0,6 – 4 g/m³, czas kontaktu z wodą ok. 10 min.
- Cząsteczka ozonu ulega rozpadowi tworząc tlen cząsteczkowy.
Wpływ ozonowania na wybrane bakterie
Gatunek bakterii | Stężenie ozonu (%) | Cas ekspozycji (s) | Przezywalność (%) |
---|---|---|---|
B. Subtilis | 2,20 | 90 | 0,01 |
Salmonella typihamurium | 0,36 | 36 | 0,0002 |
S. Aureus | 2,00 | 15 | 0 |
E. coli | 0,81 | 30 | 0,00003 |
E. coli | 1,30 | 10 | 0,003 |
E. coli | 2,00 | 15 | 0 |
Ozonowanie obiektu inwentarskiego przeprowadzone przez pracowników firmy INSEKTPOL (zdjęcie poniżej)
Wymaz bakterii E. coli – wpływ ozonowania (podany w minutach)
Ponad 90% bakterii można niszczyć po 90 minutach przy stężeniu 1,0 ppm po 120 minutach przy stężeniu 0,5 ppm.
Wpływ ozonowania na insekty
W dużych stężeniach ozon jest trującym gazem dla owadów – szkodników przechowywanych produktów spożywczych, dlatego jest rozważanym środkiem do zastosowania w zabiegach dezynsekcji.
W pierwszych próbach terenowych uzyskano 90 – 100% śmiertelności dorosłych wołka kukurydzowego i trojszyka gryzącego oraz larw omacnicy spichrzanki, gdy gazowano ziarno w 500 buszlowym silosie ozonem w stężeniu 50 ppm przez 3 dni.
Gdy zastosowano niższe stężenie gazu (25 ppm przez 5 dni) stwierdzono 90% śmiertelność dorosłych wołka kukurydzowego i trojszyka gryzącego i 75% śmiertelności larw omacnicy spichrzanki.
Do gazowania zboża w dużych silosach albo do zwalczania ptaszyńca w kurnikach potrzebne są duże generatory ozonu o wydajności przynajmniej 300-600 razy większej niż zwykłe ozonatory.