Rozkruszek polowo-magazynowy jest groźnym szkodnikiem magazynowym żerującym na ziarnach w tym między innymi na pszenicy. Zwalczanie rozkruszka polowo-magazynowego nie należy do łatwych czynności.
Rozkruszek drobny (Tyrophagus putrescentiae) jest roztoczem z rodziny roztoczkowatych. Szkodnik magazynowy spotykany zwłaszcza na terenie magazynów zbożowych i pieczarkarni.
Czym są ochotki? Ochotki to potoczna nazwa muchówek zaliczanych do rodziny ochotkowatych (Chironomidae). Gatunki ochotek Ochotkowate są najliczniejszą w gatunki rodziną zwierząt. Jak dotąd opisano ponad 10 000 gatunków ochotek z czego około 500 zostało opisanych na terenie Polski. Gatunków ochotek z pewnością jest jednak o wiele więcej.…
Czym jest rozkruszek serowy? Rozkruszek serowy (Tyrophagus casei) to gatunek roztocza będący groźnym szkodnikiem sera. Jak wygląda rozkruszek serowy? Rozkruszek serowy pod względem wyglądu bardzo przypomina spokrewnionego z nim rokruszka drobnego od którego ten mały robak jest jednak większy. Samce rozkruszka serowego mają od 0,45 do 0,55 milimetra długości.…
O karaczanie australijskim Karaczan australijski(Periplaneta australasiae) znany również jako przybyszka australijska lub kakerlak australijski jest owadem z rzędu karaczanowatych. Przybyszka amerykańska jest blisko spokrewniona karaczanami wschodnimi znanymi też jako karaluchy i z karaczanem prusakiem. Jak wygląda przybyszka australijska? Karaczan australijski ma od 24 do 29 milimetrów długości. Jest…
Kłopotek czarny - duży czarny chrząszcz z rodziny kózkowatych. Czy gryzie, ugryzienia i metody zwalczania szkodnika w domu. Jakie zniszczenia powoduje w drewnie i jakie drewno atakuje.
Roztoczek brunatny – szkodnik mielonych produktów zbożowych
Roztoczek brunatny występuje w sproszkowanym mleku, drobno zmielonych produktach zbożowych i nasionach roślin oleistych. Sporadycznie ten mały robaczek żeruje również na ziarnach zbóż.
Pokątnik złowieszczek to owad z rodziny czarnuchowatych. Występuje głównie w miejscach ciemnych i wilgotnych takich jak cmentarze, magazyny, młyny, piwnice, spiżarnie, stajnie i szopy.
Czym jest Kwas masłowy? Kwas masłowy składa się z tlenu, węgla i wodoru. Ma on postać oleistej, bezbarwnej cieczy. Kwas masłowy dość łatwo rozpuszcza się w szeregu substancji w tym między innymi w etanolu, acetonie, eterze dietylowym i w wodzie. Charakterystyczną cechą kwasu masłowego jest jego wyjątkowo nieprzyjemny…