Rozkruszek żeruje głównie na mąkach i suszach, zanieczyszcza je odchodami przez co produkty nie nadają się do spożycia. Dlatego zaleca się jego zwalczanie.
Opracowanie Prof. dr hab. Jan Nawrot-entomolog, kierownik Zakładu Entomologii Instytutu Ochrony Roślin-Państwowego Instytutu Badawczego w Poznaniu. Mgr inż. Tomasz Klejdysz-leśnik, entomolog Spichlerz orzechowiec (Oryzaephilus mercator Fauv.) Długość: 2.2-3.1 Wygląd: ubarwienie rdzawobrunate, ciało delikatnie oszczecone. Przedplecze z dwoma podłużnymi wgłębieniami oraz sześcioma, wyraźnymi ząbkami usytuowanymi na jego bokach. Czułki z…
Opracowanie Prof. dr hab. Jan Nawrot-entomolog, kierownik Zakładu Entomologii Instytutu Ochrony Roślin-Państwowego Instytutu Badawczego w Poznaniu. Mgr inż. Tomasz Klejdysz-leśnik, entomolog Skórek zbożowy (Trogoderma granarium Ev.) Długość: 1.5-3.0 mm Wygląd: ciało owalne, wypukłe, rdzawobrunate z żółtymi plamkami, na które składają się kępki lekko odstających, stosunkowo długich szczecin. Głowa i…
"METODY BIOASEKURACJI W PRODUKCJI DROBIU"
Lampy owadobójcze – dezynsekcja owadów latających
LAMPY OWADOBÓJCZE Szczególną reakcję owadów latających na UV wykorzystujemy w fizycznej metodzie zwalczania szkodników polegającej na rozmieszczeniu w obiekcie lamp owadobójczych. Metody zapobiegawcze, nawet umiejętnie sprzężone z zabiegami chemicznymi, nie gwarantują, że do chronionego pomieszczenia nie przedostaną się owady latające. Z tego powodu wewnątrz obiektów należy stosować lampy…
MONITORING SZKODNIKÓW MAGAZYNOWYCH Zastosowanie pułapek z feromonami płciowymi i atraktantami pokarmowymi Feromony są substancjami chemicznymi wydzielanymi do środowiska, na które inne osobniki tego samego gatunku reagują odpowiednim zachowaniem. Są to lotne, proste związki organiczne o różnej budowie. Feromon zwykle nie jest jednym związkiem, lecz kompozycją dwóch lub kilku…
Zwalczanie szkodników glebowych
Zwalczanie szkodników za pomocą nicieni Z glebą związanych jest wiele różnych owadów. Jedne w niej przebywają czasowo, gdy zimują lub kryją się przed niebezpieczeństwem. Inne są ciągle w glebie i wtedy niszczą podziemne części roślin. U starszych roślin pędraki i drutowce wygryzają korzenie, czym doprowadzają do zasychania pojedynczych…
HACCP – system bezpieczeństwa
HACCP - Monitoring Szkodników I. WSTĘP Najlepszą metodą zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego produktu żywnościowego jest wyeliminowanie wszystkich potencjalnych przyczyn pojawiania się zagrożeń związanych z surowcami i materiałami pomocniczymi, personelem, maszynami i urządzeniami, a także z procesem technologicznym (Kitzman i in. 1999). Obecnie nad zapewnieniem bezpieczeństwa produkowanych wyrobów spożywczych czuwa…
Szczury i myszy są wszystkożerne. Zjadają pokarm roślinny i zwierzęcy, jednak preferują produkty pochodzenia zwierzęcego. Jedzą padlinę, a świeżo gnijąca jest ich przysmakiem. Przychodzą na teren obiektów przetwórstwa mięsnego, gdzie wybierają odpady mięsne i kostne. Gdy brakuje mięsa, wtedy nie gardzą produktami pochodzenia roślinnego. Smakują im owoce, ziarno,…
Samica wołka zbożowego składa około 100 jaj w ciągu życia. Od jednej pary wołków po sześciu pokoleniach może powstać 8168200 wołków potomnych, z których każdy zjada dziennie 0,5-1,0 mg ziarna. Chrząszcze wołka zbożowego żyją przeciętnie 150 dni, a więc w ciągu swego życia potomne wołki mogą zjeść ponad…