
W naszych domach i mieszkaniach pojawiają się różne gatunki szkodników. Owady te do bytowania wybierają szczególnie często są kuchnie. Nie ma w tym nic dziwnego. W końcu to właśnie w kuchni najczęściej przechowujemy, przetwarzamy, a także spożywamy żywność. Dzięki temu to właśnie kuchnie są tymi z domowych pomieszczeń w których różnego rodzaju szkodniki szczególnie łatwo znajdują odpowiednie dla nich pożywienie. Jedynie bardzo nieliczne spośród występujących w domach szkodników częściej pojawiają się poza kuchniami niż w samych kuchniach. Jest tak między innymi w przypadku pluskiew i moli odzieżowych. Większość zwierząt, które pojawiają się w naszych domach i nie są w nich mile widzianymi gośćmi zaliczamy do jednej z dwóch grup, a mianowicie do gryzoni i insektów. Na pojawiające się w domu niepożądane zwierzęta zaliczane do tych grup mówimy czasami robactwo lub robaki, choć nie jest to rzecz jasna oficjalna nazwa przedstawicieli tych grup.
Robaki w kuchni
Przyjrzyjmy się temu, jakie konkretnie owady pojawiają się na terenie naszych kuchni.
Rybiki cukrowe
Rybiki cukrowe lubią wilgoć w związku z czym pojawiają się one tylko w wilgotnych kuchniach. Poza kuchniami najczęściej spotykane są one w łazienkach. Również w samych kuchniach rybiki cukrowe wybierają miejsca w których jest wilgotno na przykład suszarki do naczyń lub szafkę pod zlewozmywakiem. Rybiki cukrowe najczęściej odżywiają się różnymi pokarmami zawierającymi w swoim składzie skrobie. Rybiki cukrowe potrafią odżywiać się nawet trudnym do strawienia pokarmem takim jak zwłoki owadów razem z ich pancerzem, papier lub kleje. Rybiki to robactwo typowo nocne w związku z czym zazwyczaj żerują one kiedy śpimy.
Najczęściej widujemy je po włączeniu przez nas światła. Rybik cukrowy to owad o dość charakterystycznym, zwężającym się w kierunku tylnym kształcie ciała w związku z czym bardzo trudno jest go pomylić z innymi występującymi w domu gatunkami owadów, chyba że z innymi gatunkami rybików. Rybiki cukrowe to zwierzęta żyjące wyjątkowo długo, a jednocześnie potrafiące przeżyć bardzo długo, bo nawet rok bez pożywienia. Sprawia to, że samo zadbanie o to, aby nie mogły one uzyskać dostępu do pożywienia może nie wystarczyć aby wyeliminować problem z rybikami cukrowymi ponieważ nawet sporadyczne pojawianie się odpowiedniego dla nich pokarmu w ich otoczeniu rybików może być wystarczające aby ich populacja utrzymała się przy życiu.
Mrówki faraona
Mrówki faraona to wyjątkowo małe owady. Są one jednymi z najmniejszych gatunków mrówek, występujących na terenie Polski. Mrówki faraona zakładają gniazda wewnątrz budynków. Rzadko pojawiają się poza nimi. Do założenia gniazda wystarczają im nawet bardzo niewielkie przestrzenie takie jak na przykład przestrzeń pomiędzy ścianami. Często zakładają również gniazda wewnątrz przedmiotów. Mrówki faraona opuszczają gniazda głównie w celu poszukiwania pożywienia w związku z czym nie ma nic dziwnego w tym, że spośród domowych pomieszczeń to właśnie w kuchniach w których najłatwiej jest im znaleźć pożywienie najczęściej pojawiają się mrówki faraona.
W kuchniach jako pierwsi pojawiają się zwiadowcy. Jeśli znajdą oni odpowiednie dla mrówek faraona pożywienie to podczas powrotu znaczą drogę którą wracają feromonami. Znaczoną feromonami ścieżką do pożywienia przybywają większe ilości mrówek faraona. Mrówki faraona stanowią w mieszkaniach spory problem. Mrówki faraona są wyjątkowo trudne w zwalczaniu w związku z czym mało prawdopodobne jest pozbycie się ich bez skorzystania z usług profesjonalnej firmy DDD. Czemu samodzielne zwalczanie mrówek faraona jest tak trudnym zadaniem? Wynika to z faktu, że mrówki faraona mają wiele królowych których liczba w pojedynczej, składającej się z wielu gniazd kolonii może być liczona nawet w tysiącach. Przeżycie tylko jednej jest wystarczające dla przeżycia kolonii, a jeśli żadna z nich nie przeżyje to robotnice wciąż mogą wyhodować nową królową z pozostałych robotnic.
Gryzki
Jeszcze mniejsze od mrówek faraona są psotniki znane również jako gryzki. Mają one mniej niż milimetr długości. Psotniki mają jasnoszary kolor przypominający nieco barwę mrówek faraona. Jeśli więc zauważyliśmy małe robaki w kuchni, małe robaczki w kuchni, niewielkie robaki w kuchni lub niewielkie robaczki w kuchni to bardzo możliwym jest, że robaczki te to właśnie gryzki. Głowa gryzków jest wyjątkowo duża biorąc pod uwagę całkowitą wielkość ich ciała. Na bokach głowy gryzków znajdują się duże oczy. Gryzki lubią wilgoć i niską temperaturę. Dlaczego właśnie takie warunki przyciągają gryzki? Jest tak dlatego, że są to idealne warunki rozwoju dla będących pokarmem gryzków grzybów pleśniowych. Grzyby pleśniowe nie są jednak jedynym pokarmem gryzków.
Żywią się one również równego rodzaju resztkami organicznymi, a nawet książkami. Stąd wywodzi się nawet ich angielska nazwa czyli book louse, co po polsku oznacza wesz książkową. Gryzki potrafią pojawiać się we wszystkich domowych pomieszczeniach w tym zwłaszcza w tych, w których jest ciemno i spokojnie. W pomieszczeniach w których jest szczególnie wilgotno gryzki nie muszą pić. Żyjącym w nich gryzkom wystarcza wilgoć pochodząca z powietrza. Szkody powodowane przez gryzki polegają głównie na psuciu przez nie produktów żywnościowych w których żerują. Są to zwłaszcza produkty sypkie takie jak mąka i cukier. Poza tym gryzki niszczą wspominane już książki i obicia mebli. Wydzielane przez gryzki alergeny mogą spowodować wystąpienie astmy.
Mklik mączny
Mklik mączny znany jest głównie z magazynów, ale również na terenie mieszkań w tym kuchni pojawia się bardzo często. Gąsienice mklików żerują na makaronach, kaszach, mąkach, czekoladzie, orzechach i owocach. Gąsienice mklików mącznych często pojawiają się wewnątrz opakowań.
Myszy
Myszy o kolejne zwierzęta będące częstymi gośćmi na terenie kuchni. Ich liczebność wzrasta zwłaszcza jesienią kiedy to do domów trafiają myszy, które wcześniej żerowały na terenie pól. Myszy
Pająki
Pająki wbrew temu co może się niektóry wydawać są pajęczakami, a nie owadami, choć grupy te są ze sobą dość blisko spokrewnione. Pająki są jednymi z nielicznych pojawiających się w domach robaków będących drapieżnikami. Odżywiają się pojawiającymi w domach owadami. W związku z czym jeśli mamy w domu lub w mieszkaniu problem z pająkami najlepiej rozwiązać go zwalczając żyjące w naszym otoczeniu owady.
Jak zabezpieczyć kuchnie przed robactwem?
Tym, co przyciąga robactwo do naszych kuchni jest jak już wspominaliśmy znajdująca się w nich żywność. Jeśli więc nie chcemy mieć robaków w kuchni przede wszystkim powinniśmy zadbać o to, aby nie były one w stanie znaleźć w niej odpowiedniego dla siebie pożywienia. W tym celu nasza żywność powinna zostać przez nas zabezpieczona w taki sposób, aby robactwo nie było w stanie uzyskać do niej dostępu.
Jeśli chodzi o zabezpieczenie znajdującego się w kuchni pożywienia przed szkodnikami wyróżnić możemy trzy poziomy barier zabezpieczających pożywienie przed nimi.
Gryzonioszczelność i owadoszczelność
Pierwszym poziomem jest sam dom lub mieszkanie. Jeśli nie chcemy aby pojawiło się w nim robactwo nasz dom lub mieszkanie powinny być gryzonioszczelne i owadoszczelne. Oznacza to konieczność zalepienia wszelkich otworów przez które owady lub gryzonie mogłyby przedostać się do wnętrz naszych domów lub mieszkań, zamontowania siatek przeciwko owadom latającym w oknach oraz zamykania okien oraz drzwi. W zależności od konkretnego domu lub mieszkania może wiązać się to z koniecznością podjęcia jeszcze innych działań.
Drugi poziom barier zabezpieczających przed robactwem to szafy w których przechowujemy naszą żywność. One również powinny być szczelnie zamknięte oraz nieuszkodzone tak, aby nie znajdowały się w nich otwory przez które robactwo będzie mogło przedostać się do ich wnętrza.
Trzeci poziom zabezpieczeń przeciwko robakom w kuchni to opakowania i pojemniki, w których przechowujemy produkty żywnościowe. Opakowania w których kupujemy żywność w przypadku większości produktów są wystarczające do zabezpieczenia żywności przed większością, choć nie przed każdym spośród pojawiającego się w kuchniach robactwa jeśli tylko będą one zamknięte. Jedynie nieliczne pojawiające się w kuchniach szkodniki potrafią uszkadzać opakowania aby uzyskać dostęp do znajdującej się w nich żywności.
Dla każdego z gatunków gryzoni i owadów inny będzie poziom zabezpieczeń konieczny aby zapobiec przedostaniu się ich do żywności. Małe zwierzęta mogą przedostawać się do niej przez mniejsze otwory. Dla zabezpieczenia przed niektórymi szkodnikami wystarczające są cienkie i małe solidne bariery. Inne dzięki silnym zębom lub innym narządom gębowym potrafią przełamać nawet stosunkowo solidne bariery. Dzięki temu nie tylko same uzyskują dostęp do pożywienia, ale także umożliwiają uzyskanie do niego dostępu inny gatunkom szkodników. Spośród pojawiających się w domach szkodników opakowania uszkadzane są zwłaszcza przez myszy i szczury, które niszczą zwłaszcza opakowania wykonane z papieru, które często używane są między innymi do pakowania cukru i mąki. Przed wszystkimi gatunkami szkodników zabezpieczymy żywność umieszczając ją w lodówce lub wewnątrz szczelnych pojemników wykonanych ze szkła albo plastiku.
Im mniejsze zwierzęta tym trudniej zabezpieczyć przed nimi żywność nie ma zatem nic dziwnego w tym, że szczególnie trudne jest zabezpieczenie żywności przed mrówkami faraona. Mrówki faraona są bardzo małe w związku z czym mogą przechodzić nawet przez bardzo niewielkie otwory. Dzięki temu potrafią przedostać się do owiniętego folią chleba, zamkniętej szafy w której przestrzeń między drzwiczkami była zbyt duża lub innych miejsc w których żywność na pierwszy rzut oka bardzo dobrze zabezpieczona jest przed robactwem.
Żywność w kuchniach nie służy jednak jedynie do jej przechowywania, ale w końcu będziemy musieli coś z niej przygotować. Podczas przygotowań często zdarza się, że resztki żywności pozostają na powierzchniach na których były przetwarzane lub rozsypują się. Tego typu resztki żywności stanowią doskonałe i łatwo dostępne źródło pożywienia dla domowego robactwa. Z tego powodu powinniśmy zadbać o porządek w naszych kuchniach. Wszelkie rozsypane w nich resztki powinny być szybko sprzątane. Nie powinniśmy przechowywać żywności ani gotowego pożywienia nie zabezpieczonych przed dostępem robactwa. Miejscami w których owady i gryzonie szczególnie łatwo uzyskują dostęp do pożywienia są kosze na śmieci. Z tego powodu również one powinny być szczelnie zamykane. Generalnie rzecz biorąc im czyściej będziemy mieli w domu tym mniej będzie w nim wszelkiego rodzaju robactwa. Jedynie w przypadku robactwa żerującego na ludziach takiego jak na przykład pluskwy lub komary poziom porządku w domu nie będzie miał znaczącego wpływu na częstotliwość ich występowania.
Sprzątanie
Produkty w których pojawiły się już szkodniki powinny zostać przez nas wyrzucone. Jest tak ponieważ mogły one zostać zanieczyszczone ich sierścią, odchodami lub innymi wydzielinami, martwymi ciałami lub fragmentami ich ciał. Mogły one również przenieść na nie niebezpieczne choroby. Jeśli zauważyliśmy, że w szafie w której przechowujemy żywność pojawiły się szkodniki powinniśmy ją wyczyścić dzięki czemu usuniemy z niej wszelkie wydzieliny, fragmenty ciał itp. Do czyszczenia możemy użyć wody z octem, która zabije również zarazki, które mogło przynieść robactwo. Najważniejsze jednak jest nie sprzątanie, lecz zwalczenie robactwa.
Niestety zwalczanie domowego robactwa bywa trudne. Gatunki robactwa pojawiające się w domach i mieszkaniach w większości rozmnażają się dość szybko, a jednocześnie są wysoce odporne na zwalczanie. Wynika to z faktu, że robactwo które nie posiadało takich cech nie przetrwało na terenie naszych domów ani mieszkań w związku z czym już się w nich nie pojawia.
Obniżenie wilgotności
W zwalczaniu niektórych owadów pomocne może być obniżenie wilgotności panującej w kuchni. Dotyczy to zwłaszcza owadów preferujących wyższą wilgotność takich jak rybiki cukrowe i gryzki. Zmniejszenie wilgotności w kuchni pomocne będzie również w zwalczaniu prosionków szorstkich, które jako jedyne spośród pojawiającego się w domu robactwa zaliczane są do skorupiaków.
Większość występującego w domach robactwa może jednak przeżyć również przy dość niskiej wilgotności w związku z czym jej obniżanie nie będzie skutecznym sposobem na jego zwalczanie.
Co zatem zrobić jeśli mamy robaki w kuchni? Jak zwalczyć robaki w kuchni? Co zrobić żeby nie mieć robaków w kuchni? Metoda zwalczania robactwa w kuchni uzależniona jest od gatunku z którym wystąpił problem. Dla różnych kuchni i różnych gatunków inne będą optymalne metody zwalczania.
Zwalczanie gryzoni w kuchni
W przypadku gdy konieczne jest zwalczanie myszy lub zwalczanie szczurów zazwyczaj najlepiej sprawdza się skorzystanie ze stacji deratyzacyjnych wypełnionych trutką. To gdzie powinna zostać ustawiona taka stacją jest kwestią indywidualną, choć nie są one umieszczane w samych kuchniach. Stacje deratyzacyjne najlepiej jest wypełnić trutką w formie saszetek wypełnionych żelem. Trutki w formie granulek nie są dobrym rozwiązaniem ponieważ łatwo mogą zostać przeniesione przez gryzonie co wiąże się z ryzykiem, że dostaną się one do naszej żywności.
Domowe sposoby na owady w kuchni
Jeśli chodzi o domowe sposoby na owady w kuchni to nie są one niestety zbyt skuteczne. Najczęściej polegają one na umieszczaniu w różnych miejscach kuchni produktów o silnym zapachu mającym odstraszać insekty. Pojedyncze owady które sami zauważyliśmy możemy oczywiście zgnieść, ale raczej nie rozwiążemy w ten sposób problemów z owadami ponieważ zazwyczaj występują one w dużych ilościach.
Zwalczanie owadów latających
Owady latające których nie powstrzymały siatki pozakładane w oknach zwalczyć można za pomocą lamp owadobójczych. Najlepsze w tym celu są lampy lepowe w których owady przyklejają się do lepu. Lampy rażące są rozwiązaniem dużo gorszym ponieważ zabite przez nie owady rozpadają się na kawałki i zanieczyszczają otoczenie. Jest to problemem zwłaszcza w przypadku lamp umieszczonych w kuchniach ponieważ w wyniku tego może dojść do zanieczyszczenia szczątkami owadów naszej żywności. Owady latające zwalczyć można również za pomocą tradycyjnego rozwiązania polegającego na użyciu packi.
Zwalczanie owadów biegających
Owady nie potrafiące latać najczęściej zwalczane są za pomocą różnego rodzaju środków chemicznych. Jeśli chodzi o ich zwalczanie najlepszym rozwiązaniem jest skorzystanie z usług firmy DDD oferującej profesjonalne zwalczanie owadów. Firmy takie posiadają specjalistyczny sprzęt oraz preparaty pozwalające na pewne zwalczanie insektów. Nie bez znaczenia są również odpowiednia wiedza i doświadczenie pracowników firm DDD w ich zwalczaniu. Środki dezynsekcyjne dostępne dla zwykłych ludzi często są znacznie słabsze od środków dostępnych dla firm DDD ze względu na konieczność zapewnienia bezpieczeństwa ich stosowania bez względu na to, kto zakupił dany środek dezynsekcyjny. W przypadku wielu gatunków szkodników takich jak miedzy innymi mrówki faraona, czy pluskwy zwalczenie ich bez pomocy profesjonalistów jest bardzo mało prawdopodobne. Profesjonalne preparaty przeciwko owadom najczęściej nanoszone są poprzez oprysk lub zamgławianie.
Różnica pomiędzy zamgławianiem a opryskiem polega na wielkości powstających podczas tych zabiegów kropli. W przypadku zamgławiania krople są mniejsze dzięki czemu pozostają one przez pewien czas w powietrzu i osiadają na wszystkich powierzchniach znajdujących się w poddawanym zamgławianiu miejscu. W przypadku oprysku krople są większe dzięki czemu wszystkie one trafiają do wyselekcjonowanych miejsc wybranych przez osobę przeprowadzającą zabieg. Za równo do przeprowadzenia zabiegu poprzez oprysk jak i poprzez zamgławianie konieczne jest posiadanie specjalistycznego sprzętu.
Skorzystanie z usług firmy DDD to najlepszy sposób na rozwiązanie problemów z robakami bez względu na to, z jakim robactwem mamy do czynienia.