Gniazdo moli spożywczych

Mole spożywcze (Plodia interpunctella), to latające szkodniki, których głównym przedstawicielem jest omacnica spichrzanka. Pojawienie się tych owadów w domu lub mieszkaniu skutkuje najczęściej zanieczyszczeniem żywności — produktów sypkich, w których samice składają jaja. Problem z molami spożywczymi jest na tyle popularny, że bardzo wiele osób zadaje sobie pytanie, jak znaleźć gniazdo moli spożywczych i gdzie go szukać?

Jak wygląda gniazdo moli spożywczych?

Mole spożywcze nie zakładają gniazd w tradycyjnym rozumieniu tego słowa, jak to robią na przykład ptaki czy niektóre owady. Pomimo tego jest kilka charakterystycznych cech, które mogą wskazywać, że w danym miejscu przebywały mole spożywcze. Tak zwane gniazda moli to w rzeczywistości drobinki zanieczyszczeń o brązowym lub brunatnym kolorze. Składają się na nie odchody omacnicy, a także resztki organiczne oraz pozostałości po nimfach. Widząc tego typu ślady w odległych zakamarkach szafek kuchennych lub wewnątrz papierowych torebek z mąką, jest to jednoznacznym dowodem na obecność omacnicy spichrzanki.

Inne wskazówki potwierdzające obecność moli spożywczych to:

  • widok niewielkich latających motyli po domu,
  • pajęczyny na żywności w papierowych torebkach,
  • zbite w niewielkie kulki produkty sypkie,
  • małe larwy z brązowymi główkami.

Dorosłe mole spożywcze najczęściej ukrywają się w ciemnych miejscach, czyli wewnątrz szuflad i szafek. Można je również zauważyć w narożnikach pomieszczeń, szczególnie jeśli panuje tam półmrok. Przeważnie są to ciemne spiżarnie, piwnice, przedsionki czy klatki schodowe.

Czy wiesz, jakie są rodzaje moli?

Gdzie szukać gniazda moli spożywczych?

Podczas poszukiwań gniazda moli spożywczych, pierwsze kroki należy skierować bezwzględnie do kuchni. Jest to pomieszczenie, w którym te motyle mają łatwy i niemal nieograniczony dostęp do pożywienia oraz kryjówek. Ryzyko infestacji molami spożywczymi rośnie wtedy, jeśli przechowujemy duże ilości produktów sypkich w nieszczelnych pojemnikach lub otwartych torebkach: papierowych, lub foliowych. Owady mogą wtedy bardzo łatwo dostać się do środka i złożyć tam jaja. 

Poniżej prezentujemy Inne miejsca, w których może znajdować się gniazdo moli spożywczych.

  • Szafki i spiżarnie. To najczęstsze miejsca, w jakich mole spożywcze tworzą swoje gniazda. Szczególnie narażone na to są te miejsca, gdzie przechowuje się produkty takie jak mąka, płatki, orzechy, suszone owoce, ziarna, przyprawy, a nawet sucha karma dla zwierząt.
  • Zakamarki i szczeliny. Larwy moli mogą ukrywać się w zakamarkach, szczelinach, za opakowaniami, w rogach szafek, czy pod półkami. Szukaj tam białych pajęczyn (oprzędy), które są tworzone przez larwy.
  • Pod opakowaniami. Larwy często wnikają do środka opakowań, nawet jeśli wydają się one szczelne. Sprawdź wnętrze opakowań z żywnością, zwłaszcza te, które są otwarte lub nie zostały szczelnie zamknięte.
  • W pobliżu sufitu. Dorosłe mole często latają wokół świateł i mogą gromadzić się w pobliżu sufitu, zwłaszcza w ciepłych miejscach.
  • W produktach spożywczych. Oczywiście, najważniejsze jest sprawdzenie samych produktów spożywczych. Szukaj larw, poczwarek, a także drobnych otworów w opakowaniach, które mogą wskazywać na obecność moli.

Polecamy artykuł: Czym się różnią mole spożywcze a ubraniowe?

Jak się pozbyć gniazda moli spożywczych?

Najlepszym sposobem na kontrolę i zapobieganie infestacji moli spożywczych jest regularne czyszczenie szafek kuchennych i spiżarni, a także przechowywanie żywności w szczelnych pojemnikach. Jeśli znajdziesz mole spożywcze lub ich larwy, ważne jest, aby dokładnie oczyścić całe miejsce i w razie potrzeby wyrzucić zainfekowane produkty spożywcze. Jeśli udało Ci się znaleźć samo gniazdo moli spożywczych, czyli przypomnijmy, brunatną lub brązową formę o nieregularnym kształcie, najlepiej jest ją odkurzyć, a następnie dokładnie zdezynfekować i umyć szafkę. Jednak nie rozwiązuje to w całości problemu moli spożywczych w kuchni. Dorosłe owady mogą być ukryte w innych miejscach, a jaja i larwy znajdować się w żywności.

Znajdź miejsce, w którym są mole spożywcze

Zazwyczaj są to szafki kuchenne lub spiżarnie, gdzie przechowywana jest żywność. Następnie przejrzyj wszystkie znajdujące się tam produkty spożywcze, szczególnie te, które są luźno pakowane, takie jak mąka, płatki, orzechy, suszone owoce, przyprawy, a także sucha karma dla zwierząt. Wyrzuć wszystkie zainfekowane produkty. Nawet jeśli nie widzisz w nich larw czy samych moli, ale opakowanie było otwarte, uznaj je za zanieczyszczone i wyrzuć. Usuwając taką żywność, staraj się to robić w sposób, aby nie rozprzestrzeniać larw omacnicy spichrzanki czy jaj do innych miejsc. Zapakuj produkty szczelnie w worek i wynieś na zewnątrz, daleko od domu. Najlepiej do kubła na śmieci.

Dowiedz się, jak zwalczyć mole ubraniowe

Opróżnienie szafek z żywnością

Opróżnij szafki kuchenne i półki w spiżarni ze wszystkich produktów. Użyj do tego odkurzacza, aby usunąć ewentualne ukryte larwy, jaja i resztki żywności z półek, szuflad, zakamarków i szczelin. Pamiętaj o wyczyszczeniu odkurzacza po zakończeniu, aby uniknąć rozprzestrzeniania się infestacji. Wymień worek na nowy, a stary zawiń w folię i wyrzuć do kubła na odpady. Umyj także wszystkie powierzchnie ciepłą wodą z mydłem lub roztworem octu (możesz użyć roztworu z jednej części octu i jednej części wody). Pozostaw szafki otwarte do wyschnięcia. Możesz użyć wentylatora, aby przyspieszyć proces suszenia.

Jak chronić żywność przed molami spożywczymi?

Aby zapobiec ponownej infestacji molami spożywczymi, przechowuj wszystkie produkty spożywcze, szczególnie te podatne na atak moli, w szczelnych pojemnikach. Używaj do tego pojemników wykonanych z tworzywa sztucznego, szkła lub metalu, które są trudne do przeżucia przez larwy.

  • Stosuj naturalne środki odstraszające mole spożywcze. Wewnątrz szafek możesz umieścić naturalne środki odstraszające mole, takie jak liście laurowe, goździki czy cedrowe kule.
  • Regularnie kontroluj i czyść szafki. Sprawdzaj szafki i spiżarnie, aby upewnić się, że problem nie powrócił. Systematycznie sprzątaj miejsca z żywnością, usuwając jej resztki i nie dając molom szansy na łatwe znalezienie pożywienia. 
  • Zastosuje pułapki na mole. W sklepach dostępne są pułapki feromonowe, które przyciągają i łapią dorosłe mole, pomagając kontrolować ich populację.

Kluczem do sukcesu w walce z molami kuchennymi jest dokładność i regularność. Konieczne może być kilkukrotne powtórzenie całego procesu, aby całkowicie wyeliminować problem. Ponadto ważne jest utrzymanie czystości i odpowiednie przechowywanie żywności. Jeśli jednak pomimo tych wskazówek nie uda Ci się samodzielnie rozwiązać problemu z molami spożywczymi, pamiętaj, że możesz liczyć na pomoc profesjonalistów, czyli firm DDD (dezynsekcja, dezynfekcja, deratyzacja).