W swojej kuchni zauważyłeś niewielkie robaczki, których długość wynosi od 2 do 5 mm? Mają tułów pokryty łuskami, skrzydełka, a znalazłeś je w niezakręconych słoikach z kaszą lub torebkach z mąką? Jeśli tak, to najpewniej są to mole spożywcze. To powszechnie występujące szkodniki, które najczęściej można spotkać w kuchni oraz w młynach i magazynach spożywczych. Aby w takich obiektach minimalizować ryzyko występowania moli, powinna być w nich regularnie przeprowadzana dezynsekcja.
Mole spożywcze: skąd się biorą?
Owady te w sposób naturalny żerują na żywności, znajdując sobie łatwy i nieograniczony dostęp do jedzenia. Jeśli zauważyłeś w jedzeniu lub jego papierowych opakowaniach dziury, ślady gryzienia, obecność larw lub kokony, może to wskazywać na obecność moli spożywczych. Takie jedzenie bezwzględnie należy zutylizować, usuwając je z domu. Trzeba także dokładnie przejrzeć pozostałe torebki i opakowania z jedzeniem, szczególnie te, do których mole spożywcze również mogły wejść.
Jak powstają mole spożywcze w kuchni?
Jest kilka przyczyn pojawienia się moli spożywczych w kuchni, a najczęstsze z nich to:
- Zakup produktów już zanieczyszczonych molami. Oznacza to, że w kupionej w sklepie lub młynie mące, już mogą znajdować się larwy, poczwarki lub dorosłe mole;
- Infekcje wtórne. Mole spożywcze mogą przedostawać się z jednego produktu na drugi, wystarczy, że produkty są w niewielkiej odległości od siebie. Ryzyko przeniesienia moli jest duże, jeśli w jednej szafce mamy zapas mąk, kasz itp.
- Zanieczyszczone opakowania. Mole mogą dostać się do domu poprzez zanieczyszczone opakowania z żywnością, takie jak worki, torby lub kartony. Mogą zalegać na zewnątrz opakowań i przenikać do innych produktów;
- Nieszczelne przechowywanie. Jeśli żywność jest przechowywana w nieszczelnych pojemnikach lub w warunkach, które sprzyjają infestacji (np. wilgotne środowisko, brak kontroli temperatury), to istnieje większe ryzyko pojawienia się moli spożywczych;
- Przenoszenie przez inne owady. Czasami inne owady, takie jak karaczany czy mrówki, mogą przenosić larwy lub jaja moli spożywczych z jednego miejsca do drugiego.
Jeżeli już wiesz, skąd siebie biorą mole spożywcze, łatwo się domyślić jak utrudnić im bytowanie. Pomoże w tym ścisły reżim sanitarny wśród produktów spożywczych. Należy je przechowywać w szczelnie zamykanych pojemnikach, kupować w sprawdzonych miejscach, przestrzegać daty spożycia, a także zadbać o to, aby w kuchni było sucho i czysto.
Jak wyglądają mole spożywcze?
Tak jak już wyżej napisaliśmy, mole spożywcze są małymi owadami, nie większymi niż pół centymetra. Ich ciało ma kształt wałka, natomiast kolor od brązowego po szaro-beżowy. Na tułowiu można zauważyć drobne łuski i skrzydełka, które jednak nie pozwalają im dobrze latać. Mole spożywcze najczęściej przemieszczają się, chodząc lub skacząc. Zanim mole spożywcze osiągną pełną dojrzałość, przechodzą przez tzw. stadium larwalne, które jest najbardziej szkodliwe dla żywności. Larwy mają żółto-białe ciało z ciemnymi głowami i mogą tworzyć jedwabiste nici, które rozciągają się po powierzchni skażonej żywności. Można tam również spotkać utworzone przez mole kokony koloru białego lub przeźroczystego. Nie rzucają się one zbytnio w oczy, dlatego dosyć łatwo jest je przeoczyć.
Gdzie mogą być mole spożywcze?
Wszędzie tam, gdzie znajduje się niezabezpieczona żywność, mogą pojawiać się mole spożywcze, ich larwy i poczwarki. Najczęściej tymi pomieszczeniami jest kuchnia, spiżarnia, sklepy, młyny i magazyny. Nieprzestrzeganie podstawowych zasad higieny przechowywania żywności sprzyja pojawianiu się moli. Bardzo często mole można spotkać na powierzchni blatów kuchennych, a także w szafkach z herbatą, kawą, kakao. W miejscach, w ktorych mogą występować nieuprzątnięte resztki jedzenia, należy się spodziewać pojawienia moli. Innym nie zawsze oczywistym miejscem ich występowania są worki na mąkę, a także papierowe torby z płatkami owsianymi.
6 sposobów jak pozbyć się moli spożywczych
Jeżeli Twoje przypuszczenia się potwierdziły i w mieszkaniu rzeczywiście są te szkodniki, pojawia się pytanie, co na mole spożywcze? Profilaktyka to najlepsza metoda zapobiegania pojawianiu się moli. Poniżej dowiesz się jak zwalczyć mole spożywcze w swojej kuchni lub spiżarni.
- Usuń jedzenie zanieczyszczone molami. Wyrzuć je do pojemnika na śmieci na zewnątrz budynku, wcześniej szczelnie zamykając w workach;
- Dezynfekcja szafek. Dokładnie oczyść szafki, spiżarnie, przechowalnie i inne miejsca, gdzie przechowywane są produkty spożywcze. Użyj odkurzacza, aby usunąć wszelkie resztki żywności i larwy. Następnie przetrzyj powierzchnię środkiem dezynfekującym, aby zniszczyć ewentualne jaja lub larwy, które mogły tam pozostać;
- Stosuj szczelne pojemniki. Sypkie produkty spożywcze przechowuj w szczelnie zamkniętych pojemnikach lub zakręcanych słoikach;
- Chłodzenie i zamrażanie. Jeśli masz produkty spożywcze, które są podatne na infestację, np. mąkę, można je przechowywać w zamrażarce przez co najmniej 72 godziny. To zabija ewentualne larwy lub jaja moli spożywczych;
- Olejek eteryczny z cedru. Czego nie lubią mole spożywcze? Właśnie tego olejku eterycznego. Użyj naturalnego olejku eterycznego z cedru, który działa odstraszająco na mole spożywcze. Skropione nim pojemniki lub półki pomogą zredukować ryzyko infestacji.
- Pułapki na mole. W sprzedaży dostępne są pułapki na mole spożywcze, zawierające feromony, które przyciągają te szkodniki i je unicestwiają.
Jak długo żyją mole spożywcze i czyj jest szansa na ich samoistne wymarcie? Jeśli chodzi o to, ile żyją mole spożywcze, to czas ten wynosi od 30 do 50 dni, licząc od złożenia jaja do naturalnej śmierci. Niestety, szanse na to, że mole same wymrą, jest równa zeru. Samica mola spożywczego w całym swoim życiu składa od kilkudziesięciu do kilkuset jaj. Tym bardziej warto się dowiedzieć, jak wytępić mole spożywcze z domu.
Domowe sposoby na mole spożywcze
Naturalne środki odstraszające wykazują dużą skuteczność na mole spożywcze. Zaliczamy do nich np:
- Liście laurowe. Umieszczenie liści laurowych w spiżarni lub szafkach z żywnością pomaga odstraszyć mole,
- Cedrowy olejek eteryczny. Mole spożywcze nie lubią tego zapachu i mogą go unikać. Skrop tym olejkiem pojemniki na żywność oraz półki, szafki i drzwiczki mebli. Podobną skuteczność wykazuje również olejek z lawendy i olejek z eukaliptusa,
- Skóra owoców cytrusowych. Inny skuteczny sposób na mole spożywcze to umieszczenie w szafkach skórek po pomarańczy lub cytrynie. Ich zapach ma działanie odstraszające.
Nie możesz sobie sama poradzić z molami spożywczymi w swoim mieszkaniu? Jeśli tak, pozostaje Ci dezynsekcja mieszkania jako sprawdzony i profesjonalny sposób na mole.
Czy mole spożywcze są szkodliwe dla zdrowia?
Mole spożywcze same w sobie nie są bezpośrednio szkodliwe dla zdrowia ludzkiego. Nie przenoszą chorób ani nie powodują bezpośrednich zagrożeń zdrowotnych. Nie są również uważane za owady jadowite. Jednak obecność moli spożywczych w żywności jest niepożądana ze względów higienicznych i ekonomicznych. Mole jako szkodniki w młynach mogą prowadzić do olbrzymich strat finansowych — np. kiedy zalęgną się w młynie lub spichlerzu. Mole spożywcze żerują na produktach spożywczych, wnikając w opakowania i zanieczyszczając żywność odchodami, jedwabistymi nićmi oraz pozostałościami swojego ciała — skrzydełkami, łuskami itp. Ponadto niektóre osoby mogą być uczulone na alergeny obecne w odchodach moli spożywczych lub w samych owadach. W takich przypadkach może to wywoływać reakcje alergiczne, takie jak wysypka, swędzenie, katar, trudności w oddychaniu lub astma.